LISTA ALERGENÓW POKARMOWYCH

LISTA ALERGENÓW POKARMOWYCH

zgodna z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i rady (UE) nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Pod każdą potrawą w wywieszonym jadłospisie podane są alergeny (odpowiedni numer):

1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne)

2. SKORUPIAKI i produkty pochodne

3. JAJA i produkty pochodne

4. RYBY i produkty pochodne

5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

6. SOJA i produkty pochodne

7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8. ORZECHY

9. SELER i produkty pochodne

10. GORCZYCA i produkty pochodne

11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

12. DWUTLENEK SIARKI

13. ŁUBIN i produkty pochodne

14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

Jadłospisy zostały sprawdzone i zatwierdzone jako zgodne z:

Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

przez dietetyka: mgr Patrycja Jezioro (tel. 576 098 488)

Zmiana adresu strony

Ta wersja strony wkrótce przestanie obowiązywać.


Zapraszamy na stronę internetową: https://kaniowzsp.edupage.org