Świetlica szkolna – edukacja żywieniowa
Drodzy Uczniowie, Szanowni Rodzice,
W poniedziałek rozpoczęliśmy na świetlicy tydzień związany z edukacją żywieniową. Obserwacje, które prowadzimy od dwóch lat, potwierdzają, że dzieci nie znają potraw, a tym samym nie spotykają się z ich zainteresowaniem kulinarnym.
Ponadto, w tym roku szkolnym, mamy do czynienia z ewidentnym wzrostem wyrzucanego jedzenia przez uczniów. Dlatego też podjęliśmy różne kroki związane z poszerzaniem wiedzy dzieci na ten temat.
W poniedziałek (8 marca) dzieci miały okazję zobaczyć filmiki firmy Slow Food Warszawa, która przygotowała dla nich wspaniałe warsztaty, o tematyce związanej z jakością jedzenia spożywanego przez rodziny, jaki wpływ na nasz rozwój ma właściwe jedzenie, króciutko o kulturze zachowania się przy stole oraz jakie produkty wybierać w sklepie. Filmiki prowadzone są przez dzieci i w bardzo przystępny sposób opowiedziane. Poniżej link do materiałów, zachęcam Państwa do obejrzenia ich wraz z dziećmi.
Dzieci dzieliły się licznymi spostrzeżeniami i uwagami, które praktykują w swoich domach. Piękne jest to, że pomimo różnych naszych obowiązków, wielu rodziców poświęca swój czas, by dziecko mogło nauczyć się samodzielności w zakresie przygotowywania posiłków oraz pozwala się im na inspiracje twórcze w tym kierunku. To właściwa praktyka dla nich. Ponadto, w wielu domach przyzwyczajenia żywieniowe zmieniły się i preferuje się zdrową, nieprzetworzoną żywność. BRAWO!
Pamiętajmy, że dzieci bacznie obserwują nasze działania i nasze zachowania. Jedząc urozmaicone posiłki, nie boją się próbować nowych smaków w szkole. Ponadto, gdy dziecko mówi, że czegoś nie lubi, to zazwyczaj okazuje się, że tego nie zna. I to potwierdza nasze doświadczenie.
Zapraszamy do naszych dalszych relacji z kolejnych dni.
Agata Wideł




